Actualiteiten, Bestuursnieuws

HWDuurzaam wil met inwoners Heinenoord in gesprek over plan voor zonnepark

2m

HoekscheWaardDuurzaam heeft zich gemengd in de discussie rond de aanleg van een zonnepark in de buurt van Heinenoord. De regionale energie- en duurzaamheidcoöperatie is ook verrast door het besluit van de gemeente om mee te werken aan de aanleg van het zonnepark waarin zij wil participeren. HWDuurzaam wil nu met de inwoners van Heineoord in gesprek om bij deze onderneming ook hun belangen te behartigen. Zij schrijft dit in een bericht over de actuele kwestie op Facebook.

HWDuurzaam schrijft daarin het volgende: “Ook HWDuurzaam was verrast door de grote aantallen bezwaren van de inwoners van Heinenoord over het zonnepark. Grootschalige projecten als het zonnepark Heinenoord raken de belangen van direct betrokkenen. Betrokkenheid in een vroeg stadium is een van de eerste vereisten om weerstand weg te nemen en meer acceptatie te bereiken.

Bewoners hebben nu het gevoel veel te laat betrokken te zijn bij dit plan. Dat geldt eigenlijk ook voor HWDuurzaam, dat in oktober 2020 van het B&W-besluit op de hoogte werd gesteld. Omdat wij vinden dat 50% van dit project in lokaal eigendom moet blijven, zijn wij in discussie gegaan met initiatiefnemers Eneco en ASR. Inmiddels bereiden wij ons voor om de lokale partner te worden van deze partijen. De participatie van de inwoners van Heinenoord en de financiering van dit project zijn nu voor ons belangrijke aandachtspunten.

Omdat wij zo laat bij dit project betrokken zijn geraakt speelt tijdsdruk een grote rol. Enerzijds is de vergunningsaanvraag ingediend en wordt het steeds ingewikkelder om nog te kunnen meepraten. Anderzijds zijn we druk bezig om onze rol als partner in een miljoenenproject waar te maken.

Wij willen graag met de inwoners van Heinenoord in gesprek om hun belangen zoveel mogelijk mee te nemen en wij voeren hierover ook verkennende gesprekken. Als coöperatie die is opgericht om de belangen van de inwoners van de Hoeksche Waard te vertegenwoordigen, mag u van ons een open en eerlijke communicatie verwachten.”

Aldus de verklaring van HWDuurzaam. Een link naar de verklaring op Facebook:

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=410565343732017&id=103294481125773&sfnsn=mo