Actualiteiten

Klanten van om | nieuwe energie krijgen geld terug

3m

André-Dippell

  • André Dippell, directeur om | nieuwe energie

Klanten van de lokale energiecoöperatie HWDuurzaam | om beginnen dit jaar met extra goed nieuws over hun energierekening. Dankzij de coöperatieve werkwijze – 100% duurzaam, lokaal en zonder winstoogmerk – profiteren zij namelijk direct financieel van de sterke groei die de coöperaties doormaken. Dit is een trendbreuk binnen de geprivatiseerde energiemarkt.

HWDuurzaam

De regionale energie- en duurzaamheidscoöperatie HWDuurzaam deelt mee in de landelijk geconstateerde groei. Na een periode van stilstand in de eerste maanden van het jaar als gevolg van de grote onzekerheid op de energiemarkt, noteerde HWDuurzaam | om vorig jaar toch nog een groei van 40 nieuwe klanten. Blijkbaar zijn de tarieven weer voldoende concurrerend. Die trend zet zich in het nieuwe jaar door. In de eerste twee maanden van 2023 verwierf HWDuurzaam | om al 20 nieuwe energie-afnemers.

Bij de uitkering aan consumenten en kleinverbruikers gaat het om bedragen van 50 Euro voor klanten die meer dan een jaar afnemer van om | nieuwe energie zijn. Klanten die 4 tot 12 maanden energie afnemen ontvangen 25 Euro. om | nieuwe energie maakt op 1 februari, tegelijk met de maandafrekeningen, deze uitkeringen over.

HWDuurzaam | om is medeoprichter en deelnemer van om | nieuwe energie. Dit is een landelijk energie-collectief dat bestaat uit tientallen lokale energiecoöperaties door heel Nederland, zoals HWDuurzaam. De aanpak van deze coöperaties is echt anders, want de energie wordt 100% duurzaam opgewekt bij klanten in hun eigen buurt. om | nieuwe energie is de enige coöperatieve landelijke leverancier zonder winstoogmerk, zodat de regio profiteert van meer verduurzaming en de klanten van lagere tarieven.

Non-profit coöperatie

Dankzij de toegenomen belangstelling is de non-profit coöperatie om | nieuwe energie in het afgelopen jaar fors gegroeid. Niet alleen qua klantenaantallen, maar ook qua resultaten. Deze vloeien altijd direct terug om de stijging van de tarieven structureel te dempen en nieuwe duurzame projecten te kunnen opzetten.

Directeur André Dippell van om | nieuwe energie: “Onze groei is het directe resultaat van klanten die bewust hebben gekozen voor een leverancier met een andere aanpak en die anderen in hun enthousiasme meenemen. Nu die groei doorzet, vinden we het belangrijk dat ook zij hier van kunnen profiteren, nu én in de toekomst. Daarom geven we ons klantenbestand een extra teruggave en storten we rechtstreeks een bedrag op hun bankrekening, wat zeker in deze dure tijden extra gewenst is.”

Hoeksche Waard Duurzaam

Overstappen

Consumenten kijken tegenwoordig anders naar energie. Er is veel meer belangstelling voor de herkomst, het zelfvoorzienende karakter en wat er met de winst wordt gedaan. Allemaal redenen waarom steeds meer mensen kiezen voor een coöperatieve leverancier “Door alles wat er in het afgelopen anderhalf jaar is gebeurd binnen de energiesector, hebben consumenten andere behoeften. Ze willen zeker weten dat hun energie 100% duurzaam is, uit Nederland komt en de lokale regio versterkt. Als dat dan ook nog eens kan voor een scherpe energieprijs, is overstappen een voor de hand liggende keuze”, aldus Dippell.

Dat klanten meeprofiteren van de opbrengst is vernieuwend binnen de energiebranche, maar heeft alles te maken met het coöperatieve karakter van de leverancier. André Dippell: “Omdat we een coöperatie zijn, hebben we geen winstoogmerk. Dat betekent dat de winst terugvloeit naar klanten, doordat we daarmee de afgelopen periode onze tarieven lager konden houden. Daar bovenop vloeit onze winst ook terug naar onze lokale coöperatie, zodat we hiermee nieuwe zonneprojecten en windparken ontwikkelen. Zo worden we steeds meer zelfvoorzienend en structureel goedkoper. En hoe meer mensen met ons meedoen, hoe groter onze impact”.