Actualiteiten

Energiemarkt: onrust en hoge prijzen, maar gunstig perspectief

2m

André-Dippell

Met dank aan Poetin gaat de energietransitie hopelijk slagen, zei André Dippell, directeur van de landelijke energiecoöperatie om | nieuwe energie in mei 2022 in Numansdorp op een ledenvergadering van HoekscheWaardDuurzaam. HWDuurzaam maakt samen met ruim 60 regionale en lokale energiecoöperaties deel uit van de landelijke koepel Samen Om. Dippell  voorzag voorlopig voldoende aanvoer van gas, langdurige onrust op de energiemarkt en voorlopig ook hoge prijzen van energie. Maar eveneens een versnelling van de energietransitie en op langere termijn gunstige ontwikkelingen in onze energiesystemen.

Dippell gaf eerst een inkijkje in de ontwikkelingen op de energie- en de grondstoffenmarkt. Hij constateerde in een jaar tijd een vervijfvoudiging van de gasprijs: van 20 cent per m3 gas op 1 mei 2021 naar 1 Euro op dit moment. Ondanks alle onrust wordt er sinds begin dit jaar aanzienlijk meer Russisch gas geleverd. Dezelfde trends ziet hij waar het gaat om de prijs van kolen en die van CO2 emissies. Wat betreft de prijs van elektriciteit zullen fossiele centrales (kolen en gas) in de nabije toekomst de tarieven bepalen. De markt verwacht dat die in 2023 iets lager zullen uitvallen dan de huidige MWh-prijzen.

Duurzaam helpt

André Dippell verwacht dat de vermindering van de afname van Russisch gas voor Nederland haalbaar zal zijn. De duurzame productie van energie door zon en wind neemt toe: die lag in 2015 op 10% en is nu al opgelopen tot 36% van de vraag naar elektriciteit. “Dat gaat echt helpen”. Hij voorzag verder een drastische verandering van onze elektriciteitsvoorziening.

De huidige energiemarkt zal nog steeds veel onzekerheid betekenen. De fluctuaties in prijs bedragen soms nog tientallen procenten per dag. Er is voorlopig nog voldoende aanvoer van LNG en er komt zelfs nog meer gas uit Rusland. Maar de prijzen zullen voorlopig ook hoog blijven, tenzij er echt iets ingrijpend zou veranderen in Rusland.

Transitie sneller

De huidige energiemarkt betekent wel een beperkter aanbod voor afnemers. Dippell zei dat zijn coöperatie om | nieuwe energie, die op dit moment alleen flexcontracten aanbiedt, nu een van de laagste aanbieders in de markt is, “maar dat gaan wij niet van de daken roepen”. Eén voordeel is er wel bij de huidige situatie: de transitie zal sneller gaan.

Voor de toekomst zag hij een energiemarkt met slimmere systemen. Er zal er sprake zijn van meer lokaal balanceren van vraag en aanbod van opwek, afname, warmte en opslag. En “coöperatief” betekent dat op termijn elektriciteit en warmte tegen kostprijs beschikbaar zullen zijn. Dippell: “Wij noemen dat zelflevering+: dus eigen stroom tegen eigen voorwaarden. Zo gaan wij toe naar een heel ander prijssysteem.”

Samen OM werkt op dit moment al samen met andere partijen en gemeenten aan projecten op het gebied van deze slimmere energiesystemen. Er zijn gemeenten die de eigen energielevering inzetten om iets op gang te brengen. De grote transitie gaat nu pas echt beginnen, aldus Dippell.

De volledige presentatie van de directeur van om | nieuwe energie is hier te bekijken:

202205 – Ontwikkelingen Energiemarkt