Postcoderoos in Oud-Beijerland nu in eindfase, project in Numansdorp ligt voorlopig stil

In Oud-Beijerland start begin 2020 de aanleg van 276 zonnepanelen op daken van het Vierwiekenplein vlakbij het centrum van het dorp. In een samenwerkingsverband tussen de woningcorporatie HW Wonen en de coöperatie Vierwiekenplein worden hier de daken van een aantal gebouwen vol gelegd met zonnepanelen. Er is meer ruimte beschikbaar dan nodig is voor de gebouwen zelf en die ruimte is beschikbaar voor particulieren in de aangrenzende postcodegebieden die willen meedoen.

Andere energiebronnen

Arie Brussaard uit Oud-Beijerland, bestuurslid van de coöperaties Vierwiekenplein en HoekscheWaardDuurzaam: “Iedereen is er nu wel van overtuigd dat we met de huidige energievoorziening uit fossiele grondstoffen niet door kunnen gaan. We zullen moeten overstappen op andere bronnen van energie. Zo zien we dat er al veel gebruik wordt gemaakt van zon en wind.”

HoekscheWaardDuurzaam neemt het initiatief voor projecten die de noodzakelijke energietransitie versnellen. Deze coöperatie houdt zich daarom in de gemeente Hoeksche Waard bezig met de plaatsing van zonnepanelen en laadpalen voor auto’s. Die activiteiten zijn gericht op de overgang van fossiele brandstoffen naar duurzame energie.

Postcoderoos

Als onderdeel van deze aanpak heeft HWDuurzaam het initiatief genomen voor een aantal “Postcoderoos-projecten”. Een Postcoderoos-project is een samenwerking waarbij iedereen die om welke reden dan ook geen zonnepanelen op zijn eigen dak kan leggen, eigenaar kan worden van zonnepanelen in een aangrenzend postcodegebied.

Tot de voordelen kunnen o.a. worden gerekend: lagere installatiekosten door de schaalgrootte van het project, geen last van onderhoud en beheer, geen hogere WOZ-waarde en een hoger rendement dan op een spaarrekening. Deelnemers in een Postcoderoos betalen bovendien geen energiebelasting over het deel van de stroom die ze via deelname aan het project opwekken. De energiebelasting is ongeveer 2/3 van de stroomprijs. Met de Belastingdienst wordt hierover voor 15 jaar een afspraak gemaakt.

Stand van zaken

Het Postcoderoosproject Vierwiekenplein in Oud-Beijerland nadert de eindfase. In het afgelopen jaar zijn alle administratieve en financiële voorbereidingen getroffen en is opdracht gegeven voor de aanleg van 276 zonnepanelen op de daken van een aantal gebouwen van de wooncorporatie HWWonen. In de coöperatie Vierwiekenplein, die speciaal voor het Postcoderoosproject op deze locatie is opgericht, nemen 25 woningeigenaren deel.

Zodra de netbeheerder Stedin een meter heeft geplaatst en de aansluiting op het elektriciteitsnet tot stand is gebracht, zal de Saman Groep uit Zierikzee de panelen installeren. De procedure voor de realisatie van de aansluiting neemt enkele maanden in beslag. Verwacht wordt dat het in februari of maart 2020 zover zal zijn.

De opgeleverde energie zal worden verkocht aan OM | Nieuwe Energie de landelijke koepel van lokale energiecoöperaties, waarin de HoekscheWaardDuurzaam samenwerkt met 40 andere lokale energiebedrijven. Onderzocht wordt nog of het voor de participanten in het project mogelijk wordt om de werking van het systeem via een app te volgen. Het bestuur van de coöperatie Vierwiekenplein is daarover in gesprek met de leverancier.

Andere projecten

Het Postcoderoosproject Christinastraat in Numansdorp, waar HWDuurzaam ook mee bezig is geweest, ligt al enige tijd stil.  De vertraging is ontstaan toen, tegen de verwachting in, de bewoners van de naburige wijk Numansgors besloten om zonnepanelen op hun eigen dak te leggen. Het gaat hier om een project van circa 250 zonnepanelen. Tot nu toe hebben zich 10 potentiele deelnemers gemeld, te weinig om het project door te zetten. Niet bekend is of en wanneer het project een doorstart maakt.

Andere Postcoderoosprojecten zijn op dit moment niet actueel. Wel heeft HWDuurzaam een mondelinge toezegging voor nog een aantal daken van HWWonen.

 • Postcoderoosproject Oud-Beijerland
  Lopend
  Zonne-energie

  Postcoderoosproject Oud-Beijerland

  Heeft u geen eigen dak om zonnepanelen op te leggen, maar u wilt toch zelf groene energie opwekken? Dat kan, als u meedoet met een “postcoderoos-project” in de buurt

  Lees meer
  Lamborghinilaan 4, Oud-Beijerland, Nederland