Actualiteiten, Landelijk nieuws

HWDuurzaam samen met Om | Nieuwe Energie voor 6e jaar groenste energieleverancier

3m

Voor het 6e jaar op rij is het om | nieuwe energie collectief, gevormd door HWDuurzaam | om en 49 andere lokale energiecoöperaties, uitgeroepen tot groenste leverancier van Nederland. Dat maakten de betrokken organisaties, de Consumentenbond, WISE en Natuur & Milieu, op 20 november bekend in de Stroomranking 2020. Het collectief scoort daarin opnieuw een rapportcijfer 10 op de onderdelen investeringen, inkoop en levering. om | nieuwe energie is niet de enige met dit cijfer, maar wel de enige landelijke leverancier bij wie het de consumenten zelf zijn die deze mijlpaal hebben bereikt.

Enorme groei

In de afgelopen jaren is het collectief enorm gegroeid. Directeur van om | nieuwe energie, André Dippell, over de Stroomranking: “We hebben de laatste jaren gezien dat steeds meer mensen bewust overstappen van commerciële energie en zich aansluiten bij onze lokale energiebeweging, zoals bij HWDuurzaam. Veel leveranciers blijven namelijk op de oude voet doorgaan, terwijl er behoefte is aan eigen inbreng, winstdeling en verduurzaming voor mensen met lagere inkomens.

Het is daarom fantastisch dat we ons collectief al jaren mogen benoemen als groenste energieleverancier. Ieder jaar kijken we weer uit naar dit moment, omdat het voor de consument één van de belangrijkste onderzoeken is om er achter te komen hoe duurzaam de eigen energieleverancier écht is. Die transparantie vinden we bij om | nieuwe energie heel erg belangrijk, juist omdat er zoveel misstanden in deze sector zijn. En dit is het bewijs dat het ontwikkelen en leveren van 100% groene energie echt mogelijk is wanneer we dit samen met burgers op lokaal niveau doen.”

 

Hoogste plaats

Sinds 2015 eindigt om | nieuwe energie steevast op de hoogste plaats binnen de Stroomranking. Het collectief laat daarmee veel grote leveranciers achter zich door uitsluitend groene energie op lokaal niveau in Nederland op te wekken. Bij het om | nieuwe energie collectief bepalen de klanten de koers. Dit collectief is niet zomaar een leverancier, maar een coöperatie zonder winstoogmerk. En als coöperatie wordt zij bestuurd door haar leden, in dit geval tientallen kleinere energiecoöperaties in Nederland, zoals in de gemeente Hoeksche Waard HWDuurzaam | om.

Dit lokale initiatief van burgers en klanten zorgt er samen voor dat er duurzame projecten worden ontwikkeld in hun eigen buurt, zoals collectieve zonnedaken. Omdat de klanten de basis vormen van deze lokale coöperaties en deze op hun beurt de basis van het hele collectief, wordt om | nieuwe energie dus bestuurd door een landelijk netwerk van haar eigen klanten.

Lokale projecten

Daar komt nog bij dat de winst ook weer naar hen terugvloeit, waarmee zij binnen het collectief al meer dan 100 lokale projecten hebben kunnen realiseren, variërend van gratis zonnestroom tot buurtbatterijen en windparken. Dippell: “Omdat we een coöperatie zijn, functioneren we totaal anders dan de traditionele leveranciers. Dit wordt nu steeds bekender bij het grote publiek. Je zult bij ons geen grote campagnes voorbij zien komen of acties met welkomstkortingen en -cadeaus.

Want we hebben maar één gezamenlijk doel: meer duurzame energie voor een betere toekomst en lagere prijzen voor al onze klanten, zodat iedereen mee kan doen. Daar hoort geen dure sponsoring bij of een tijdelijke kortingsactie die alleen voor nieuwe klanten is bedoeld. Dat wij het structureel en écht samen met en voor onze klanten doen, begint bij steeds meer consumenten te landen.”

Onvoldoende

Het onderzoek vergeleek alle bekende energieleveranciers in Nederland. In totaal werd van 34 leveranciers onderzocht hoe duurzaam zij zijn op het gebied van investering, inkoop en levering van energie. Veel leveranciers scoren nog steeds erg mager en dragen weinig bij aan de verduurzaming van Nederland. In totaal kregen 20 leveranciers een onvoldoende.

Het volledige onderzoek Duurzaamheid Nederlandse Stroomleveranciers : WISE_ODNS_rapport_A4_18112020 (1)